Gedupeerde investeerders die naar eigen zeggen miljarden hebben verloren met hun investeringen in het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras stappen naar de rechter in Rotterdam.
Ze eisen een vergoeding vanwege de geleden schade veroorzaakt door fraude en schending van het internationaal recht door Petrobras en zijn bestuurders.
In 2014 kwam een groot omkoopschandaal bij Petrobras aan het licht. Werknemers van het oliebedrijf zouden steekpenningen hebben aangenomen van toeleveranciers in ruil voor opdrachten. De omkooppraktijken speelden tussen 2004 en 2014.
In de 172 pagina’s tellende dagvaarding wordt uitvoerig uitgelegd hoe investeerders miljarden verloren, onder meer door stevige afschrijvingen en de koersval van Petrobras op de beurs.
Beleggersclaim tegen Petrobras
De stichting achter de claim, die bestaat uit gedupeerden uit binnen- en buitenland, denkt dat het Nederlandse rechtssysteem het meest optimaal is om Petrobras aan te pakken.
Ook in de Verenigde Staten loopt al een collectieve claim van beleggers tegen Petrobras. Daar kunnen zich alleen beleggers bij aansluiten die aandelen Petrobras in New York hebben gekocht.
De vanuit Nederland opererende Stichting Petrobras wil zich sterk maken voor alle beleggers buiten de VS. De Stichting wordt overigens gefinancierd door een Amerikaanse commerciële claimpartij, zo meldt Het Financieele Dagblad. Die betaalt de advocatenkosten en de afhandeling van de zaak en vraagt in ruil daarvoor 25 procent van de eventuele schadevergoeding als commissie.
De Nederlandse toeleverancier voor de olie-industrie SBM Offshore was ook betrokken bij het corruptieschandaal. Afgelopen jaar trof SBM een schikking met autoriteiten in Brazilië. Maar die werd in september 2016 onverwachts afgewezen door het Braziliaanse openbaar ministerie.